Disclaimer

All rights reserved. Absolutely no rights of distribution by sale or other transfer of ownership or by rental, lease or lending, preparation of derivative works, or reproduction, in whole or in part, is granted. No text, graphics or photos may be downloaded for use on other websites, without express permission of the author or owner of the material. Please contact me for inquiries: info@denniswansink.nl

Als kind al werd Dennis’ aandacht getrokken door de schoonheid van de natuur. Niet alleen de aanblik intrigeerde hem, maar ook de processen er achter. Het wakkerde de wens aan deze wonderen aan anderen te tonen en te beschermen. Hij is van mening dat voor een effectieve bescherming, kennis over de mechanismen en over de eisen die planten en dieren aan hun leefmilieu stellen noodzakelijk zijn.

Maar begrijpen alleen is niet voldoende. Kennis moet ook worden gedeeld met anderen. Beleidsmakers, landeigenaren, terreinbeheerders en adviesbureaus hebben de meeste invloed op plant- en dierpopulaties. Ook het belang en de invloed van de publieke opinie moet niet worden onderschat. Daarom heeft Dennis zowel in zijn betaalde werk, als in zijn vrijwilligerswerk altijd geprobeerd een verbinding te leggen tussen natuurbescherming en natuuronderzoek.

Werkervaring

Een van de onderwerpen waarop Dennis aan de universiteit afstudeerde was het habitatgebruik van otters in Shetland. In 1988 leidde dit tot een opdracht van Rijkswaterstaat om in kaart te brengen waar otters knelpunten tegenkomen als ze door het gebied van de zogenaamde Natte As (moeraszone van Friesland tot de Biesbosch) trekken. Tevens moest worden aangegeven welke oplossingen voor handen zijn. Van 1991 tot 1995 heeft Dennis vergelijkbare opdrachten uitgevoerd; alle met betrekking tot in het wild levende zoogdieren in Nederland.

Van 1989 tot en met 1992 was Dennis betrokken bij het populatiedynamisch onderzoek aan koolmezen van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek. Hij zette onder andere een experiment op om uit zoeken of er een causaal verband was tussen de omgevingstemperatuur en het dieet van koolmezen.

In 1995 werd Dennis de eerste bureaucoördinator en later de eerste directeur van het uitvoerend bureau van de Zoogdiervereniging. Deze vereniging bestaat als sinds 1952, maar werd tot 1995 geheel door vrijwilligers geleid. In 1989 begon de vereniging, naast het organiseren van verenigingsactiviteiten, projecten uit te voeren.

In 2006 trad Dennis terug als directeur, maar bleef hij bij de Zoogdiervereniging werken als teamleider Bescherming & Communicatie. In deze functie kon hij verder vorm geven aan zijn persoonlijk doel om kennis over natuur en natuuronderzoek te verspreiden. De groei van de organisatie zette door en nu werken er 26 mensen.

In 2009 besloot Dennis het roer geheel om te gooien. Hij vertrok bij de Zoogdiervereniging en startte zijn eigen bedrijf: Green Space Services.

Fotografie

Vanaf het eerste moment dat Dennis een fototoestel in zijn handen kreeg maakt hij natuurfoto’s. Van 1992 tot 1993 volgde hij een opleiding Reportagefotografie aan de Fotovakschool te Apeldoorn. Doel was de kwaliteit van zijn natuurfoto’s te verbeteren, maar de opleiding leidde juist tot fotografie van mensen. Dennis is nog steeds een gepassioneerd fotograaf. Voorbeelden van zijn werk staan op deze website.